Pasaules mūzika

ŠŪBERTS, KRAMS. MEITENE UN EŅĢEĻI

Koncertsērija “PERSONĪGI”

“Sinfonietta Rīga” stīgu kvartets un elektronikas meistars Normunds Šnē koncertprogrammā “Meitene un eņģeļi” veidos dialogu starp divām savu laikmetu spilgti iemiesojošām kompozīcijām – Franča Šūberta 14. stīgu kvartetu “Nāve un meitene” (1824) un Džordža Krama elektrisko stīgu kvartetu “Melnie eņģeļi” (1970). To caurvīs mūzikas iedvesmotas dzejas rindas pašas autores, Latvijā augsti novērtētās dzejnieces Janas Egles lasījumā.

Austrieša kompozīcija ir romantisma laikmeta dvašas caurstrāvota, pilna kontrastiem un smeldzīga skaistuma, jūsmas un dramatisma, citstarp runājot arī par nāves nepiedienīgo flirtu ar dzīvi alkstošu jaunavu. Šo meistardarbu savā Vjetnamas kara iespaidā tapušajā opusā citējis arī 20. gadsimta amerikāņu avangardists Krams.

Tiecoties nejēdzīgo postu un alkas pēc taisnības un miera skaņās iedzīvināt jo spilgtāk, amerikānis mūziķiem lūdzis spēlēt ne tikai uz saviem stīginstrumentiem, bet arī dziedāt un ieskandināt glāzes un sitaminstrumentus. “No Šūberta laika harmoniskajiem ideāliem klausītājs nonāks kritušo eņģeļu, numeroloģijas un bābeliska valodu haosa pasaulē. Tas būs kā sirreāls piedzīvojums ar saknēm mūslaiku realitātē,” saka “Sinfonietta Rīga” mākslinieki, kuru iespaidīgo sniegumu papildinās arī allaž aizraujošie Oresta Silabrieža stāstījumi.

Pēc katra skaņdarba atskaņojuma mūsdienīgu atbalsi šiem darbiem piešķirs latviešu literātes Janas Egles dzejas rindas, kas tapušas šai programmai. Rakstniece ir kritiķu atzīto un lasītāju iemīļoto stāstu krājumu “Gaismā” (2016), “Svešie jeb miļeņkij ti moi” (2018) un “Dzimšanas diena” (2020), kā arī dzejas grāmatu “Dzirdēt noklusēto” (2002) un “Ledus debesis” (2023) autore. Liepājas kultūras balvas un Egona Līva piemiņas balvas “Krasta ļaudis” laureāte, 2017. gadā saņēmusi Latvijas Literatūras gada balvu par labāko prozas grāmatu.

Programmā: Francis Šūberts, Džordžs Krams, Janas Egles dzeja

Piedalās:
“Sinfonietta Rīga” stīgu kvartets:
Agnese Kanniņa, vijole
Kristiāna Krūskopa, vijole
Artūrs Gailis, alts
Kārlis Klotiņš, čells

Normunds Šnē, elektronika
Orests Silabriedis, stāstnieks

Dzejniece Jana Egle

Raksturīgi “Lielā dzintara” koncertsērijai “Personīgi” – pēc koncerta 2. stāva galerijā iespēja tikties ar mūziķiem neformālā gaisotnē, lai aprunātos par viņu radošo ceļu, iedvesmas avotiem un izaicinājumiem.

Norises vieta: Kamerzāle
Norises ilgums: koncerts divās daļās, aptuveni 1 stunda un 40 minūtes
Organizē: Lielais dzintars
Atbalsta: Liepājas pašvaldība un Valsts Kultūrkapitāla fonds

Biļetes: no 10,00 eiro
Pasākumam tuvojoties, biļešu cena var tikt mainīta.

Pasākums paredzēts pieaugušo auditorijai. Uz pasākumiem, kas paredzēti pieaugušajiem, bērni līdz 5 gadu vecumam var netikt ielaisti.

Atlaides:
Skolēniem, studentiem, pasniedzējiem, pensionāriem – 25%
Personām ar I un II grupas invaliditāti, kā arī viņu pavadoņiem – 50%
Goda ģimenes apliecības (“3+ Ģimenes kartes”) vai LT (“Šeimos kortelė”), vai EST (“Perekaart”) īpašniekiem – 25%

NB: apmeklējot koncertu, apmeklētājam jāuzrāda atlaidi apliecinošs dokuments.

Grupu biļetes:
10–30 personas – 20%
30 un vairāk personas – 25%

Koncertzāle "Lielais Dzintars",
Radio iela 8, Liepāja, LV - 3401
Svētdiena,
22. septembris, 15:00
Novērtē: